Bel ons

+32 (0)16 904066

FR

D

Uw ADB support adres voor herstellingen, onderhoud en oplossingen

Home

Producten

FAQ

Contact

Wie zijn wij
Wat is EASY SWITCH?

EASY SWITCH is een professionele stand-alone upgrade speciaal ontwikkeld om de levensduur van uw dimmers te verlengen. Door een kleine aanpassing kunt u uw bestaande dimmer huisinstallatie nog vele jaren verder gebruiken en is een dure investering in een volledige nieuwe installatie niet nodig

EASY SWITCH voorziet uw aansluitingen -gekoppeld aan uw dimmers- van 230 Volt

(vaste spanning) door middel van een relais, welke op dit ogenblik niet aanwezig is in uw huidige installatie.

EASY SWITCH is in eerste instantie ontwikkeld voor diverse types ADB dimmers maar kan mogelijk -mits enkele aanpassingen- ook worden aangewend voor andere dimmer merken welke niet beschikken over een relais.Waarom zou ik kiezen voor EASY SWITCH?

Waarom zou u uw ADB dimmers, welke nog perfect werken, omruilen voor nieuwe dimmers met ingebouwde Thru Power?

De ADB dimmer is ontwikkeld in de tijd dat de vraag naar vaste spanning via een huisinstallatie er nog niet was.

Installaties dienen vandaag multi-functioneel te zijn. D.w.z. dat apparaten die enkel werken op 230V moeten kunnen aangesloten worden op de bestaande infrastructuur zonder dat er losse bekabeling moet worden getrokken in de bruggen, trekken, manteau en op de vloer vanuit een onbereikbaar of onhandig, verafgelegen stroompunt.

Door de Pino Solutions EASY SWITCH te gebruiken gaat uw ADB dimmer nog vele jaren langer mee én krijgt hij bovendien een dubbele functie: U kunt nog steeds al uw aansluitingen dimmen maar tevens ook voorzien van échte vaste spanning van een relais. Dit bespaart een hele hoop tijd en onnodig werk!Welke toestellen zijn op dit ogenblik dan niet geschikt om op mijn huidige dimmer aan te sluiten?

Het gaat om de nu courant gebruikte toestellen zoals LEDpar, bewegend licht, audio apparatuur en actieve speakers, boosters, Artnet nodes en effect apparatuur (vb. projectoren, spiegelbollen, lasers, strobes, rookmachines, ventilatoren). Deze werken allen met transformatoren of geschakelde voedingen. De ‘dimswitch’-functie is dus voor deze toestellen niet geschikt.

Maar door het gebruik van EASY SWITCH kunnen echter alle bovengenoemde toestellen wél op uw dimmers worden aangesloten!Zijn onze dimmers geschikt voor EASY SWITCH?

EASY SWTICH is geschikt voor alle ADB Euroracks, ADB Memorack 180 en overige combinaties van meerdere ADB Memoracks of ADB Micropacks welke deel uitmaken van een vaste installatie.

De EASY SWITCH voor draagbare of touring racks is op dit ogenblik nog in ontwikkeling.Wat is het verschil tussen de 4.3”, 7” en 10.1” touch screen?

De grootte van het touch screen bepaalt het overzicht van het aantal kringen dat tegelijk kan worden bediend. Het touch screen bevat het controle paneel voor de aansturing van alle dimmers.

4.3” is geschikt voor 12 kringen per pagina.

7” is geschikt voor 24 kringen per pagina.

10.1” is geschikt voor 48 kringen per pagina.

Enkel de 4.3” is geschikt om ingebouwd te worden in een ADB Eurorack of ADB Memorack 180.

Alle touch screens kunnen maximaal 240 kringen bedienen.

Hebt U meer dimmers dan 240 kringen dan adviseren wij om meerdere touch screens te gebruiken.

De EASY SWITCH touch screens zijn verkrijgbaar in diverse behuizingen en op elke gewenste afstand te installeren.

Voor het gebruik van de EASY SWITCH verwijzen wij u naar de handleiding.Welk voordeel heb ik als ik EASY SWITCH gebruik voor mijn dimmers?     

EASY SWITCH werkt volledig autonoom en heeft helemaal geen DMX signaal nodig om te werken.

Dit heeft dus het grote voordeel dat de dimmer de setting niet meer kwijt geraakt, ook na het uitzetten van de stroom.

De bovengenoemde apparatuur gaat dus niet meer defect door het aansluiten op een dimmer!

Dit betekent geen onnodige herstellingen en een kostenbesparing.

Door middel van de EASY SWITCH display en sneltoetsen kunnen de kringen overzichtelijk worden bediend van dim functie naar vaste spanning en terug.

Een duidelijk kleuren touch screen display geeft een correct en snel overzicht hoe de aansluitingen zijn ingesteld.


Wanneer men toch zou kiezen voor een nieuwe dimmer installatie waarbij de relais switch is inbegrepen moet vaak ook de afgaande bekabeling worden vervangen om te moeten voldoen aan de nieuwe veiligheidsnormeringen.

Dit brengt dus een aanzienlijke meerkost met zich mee die kan vermeden worden door gebruik te maken van de EASY SWITCH!


Door de EASY SWITCH te gebruiken kiest u ook voor het niet nodeloos verwijderen van een betrouwbare dimmer.

Dit voorkomt het groter worden van de afvalberg en is ook goed voor uw portemonnee.

     


Wat is Vesa montage?

Enkele touch display behuizingen kunnen worden voorzien van een VESA plaat bevestiging.

Dit is een universeel montage systeem dat geschikt is voor wandmontage of op een arm of statief.

Hierdoor is Uw EASY SWITCH flexibel in gebruik en kan voor elke toepassing worden aangepast.Kunnen vaste of terugkerende instellingen eenvoudig worden opgeroepen?

Ja dat is mogelijk. Indien voor bepaalde toestellen steeds dezelfde aansluitingen worden gebruikt (vb. LEDpars) kunnen deze worden voorgeprogrammeerd onder een sneltoets.

Dit kan bij de bestelling van de EASY SWITCH worden opgegeven.Kon ik dan nu al geen vaste spanning via mijn dimmers leveren?

Ja en Nee. De ‘dimswitch’-optie in het menu van ADB is een curve setting die alleen werkt met een DMX signaal.

Zeg maar een ON/OFF functie.

Dit is ontwikkeld voor ohmse lasten (bijvoorbeeld een gloeilamp). Door de dimswitch kunnen lasten worden geschakeld i.p.v. gedimd.


De ‘dimswitch’-instellingen worden door DMX geregeld.

Door gebruik te maken van deze ‘dimswitch’ curve setting zal het volgende gebeuren:

U regelt het kanaal naar 15% en de curve wordt gecorrigeerd naar 100%.

Dit zou een equivalent van “vaste spanning” moeten zijn.     

Wanneer het signaal onder de 12% komt zal de curve weer naar 0% worden gecorrigeerd en dan zou dit kanaal “uitgeschakeld” moeten zijn.


Echter het circuit blijft nog altijd reageren op een black-out of transfer commando. Tenzij het door de lichtregelaar wordt ‘geparkeerd’ waardoor het niet meer luistert naar transfer of black-out commando’s.

Maar dit betekent dat de stroom nog altijd via de thyristoren of triac wordt gestuurd.Waarom is vaste spanning via thyristoren of triac niet geschikt voor apparatuur voorzien van transformatoren, geschakelde voedingen of mechanische/electronische ballasten?

Thyristoren, triacs en Solid State Relays (SSR) zijn fase-aangesneden en zijn enkel geschikt voor een ohmse last (vb. een halogeenlamp) of verwarmingselement (voor alle duidelijkheid geen rookmachines).

De meest gebruikte dimmers, waaronder de bovengenoemde ADB dimmers, zijn fase-aangesneden en dus uitsluitend geschikt voor ohmse lasten.


Toestellen die echter voorzien zijn van transformatoren of geschakelde voedingen, LEDdrivers, mechanische of electronische ballasten zijn geen ohmse lasten maar inductieve of capacitieve lasten die een faseverschuiving veroorzaken tussen spanning en stroom. Door deze faseverschuiving werken thyristor, triac en SSR niet goed.

     

De mate van verschuiving tussen stroom en spanning wordt aangegeven met de power factor (PF) die in de technische beschrijving (data sheet) van een apparaat gespecificeerd wordt.

Een ohmse last heeft een PF van 1. Een inductieve of capacitieve last een PF van kleiner dan 1 (vb. 0,95). Voor een ballast in bewegend licht van de nieuwere generatie is dit bijvoorbeeld dit al heel goed, maar nog altijd geen 1!

Apparaten zoals bijvoorbeeld een rookmachine met een enkele transformator hebben een nog veel grotere faseverschuiving tussen spanning en stroom en dus een nog veel slechtere PF.

     

Een power factor van 0,98 is echter al een probleem voor een faseaangesneden dimmer.


Apparaten met een PF <1 zijn dus niet geschikt om aangesloten te worden op een dimmer met faseaansnijding en raken door warmteontwikkeling in de componenten (veroorzaakt door pulsen en een misvormde uitgangsspanning van de dimmer) na enige tijd defect.     Wat is een Solid State Relay (SSR) en kan ik hier wel veilig mijn niet-ohmse lasten mee schakelen?

Een Solid State Relay is in principe ontwikkeld om verwarmingselementen in ovens aan en uit te schakelen.

Om storingen in het lichtnet, die veroorzaakt worden door het aan- en uitschakelen van de verwarmingselementen, te voorkomen schakelt een SSR op de nuldoorgang van de wisselspanning aan en uit.

Een verwarmingselement blijft dan een bepaalde tijd aan en wordt dan weer uitgeschakeld als de gewenste temperatuur bereikt is. Er wordt dus geen faseaansnijding toegepast.

     

Wordt een SSR echter in een dimmer gebruikt dan wordt er wél faseaansnijding toegepast.

Omdat een SSR bestaat uit 2 thyristoren of één triac geldt voor een SSR hetzelfde als voor een faseaangesneden dimmer: deze is alleen geschikt voor een ohmse belasting.Ik heb vernomen dat het ook veilig is om een HMI ballast via de dimswitch optie aan te sturen. Klopt dit?

Nee, dit is niet juist. Elke type ballast is geen ohmse last en kan dus niet zonder risico via een dimswitch optie worden aangestuurd (zie hoger).Moet de EASY SWITCH met DMX worden aangestuurd?     

EASY SWITCH werkt volledig autonoom en heeft helemaal geen DMX signaal nodig om te werken. De dimmer raakt de setting niet meer kwijt, ook niet na het uitzetten van de stroom.Waarom 3 jaarlijks onderhoud?

Zoals elk apparaat dient ook uw dimmer en de EASY SWITCH periodiek gecontroleerd te worden om de veilige en betrouwbare werking te garanderen. Daarom adviseren wij U minstens elke 3 jaar uw installatiedoor ons te laten controleren en onderhoud te laten geven. Contacteer ons voor de mogelijkheden.     Mijn dimmer installatie is al 20 jaar oud, heeft het nog zin om EASY SWITCH te gebruiken?

Zeker, een goed werkende en onderhouden ADB dimmer gaat zeker 30 tot 40 jaar mee.

Met de EASY SWITCH upgrade kunt u nog vele jaren uw bestaande installatie verder blijven gebruiken, zelfs met apparaten die bij het ontwerp van de dimmer nog niet bestonden. Wanneer een EASY SWITCH bij u wordt geïnstalleerd zit ook een onderhoud in de installatie inbegrepen (uitgezonderd herstellingen en wisselstukken).Wat is Remote Device Management (RDM) en waarom is dit een optie?

RDM is een protocol conform de ANSI/ESTA normen en geschikt om op afstand instellingen te wijzigen.

Het protocol wordt verstuurd via de DMX lijn.

Dit betekent dat een RDM controller op afstand apparaten die de RDM optie bezitten kan uitlezen en instellen.

Wanneer de Easy Switch is uitgerust met de RDM optie dan kan een lichtregelaar met RDM optie de EASY SWITCH instellingen veranderen.Hoe lang is de garantie op Pino Solutions producten?

Pino Solutions producten hebben 2 jaar garantie.

Met een onderhoudscontract kan dit worden verlengd tot 5 jaar.Waarom is de EASY SWITCH ontwikkeld?

Roadtech Services is een onafhankelijke hersteldienst voor AV apparatuur. Vanuit de praktijk hebben we vastgesteld dat er enorm veel toestellen defect geraken door per ongeluk op een dimmer te zijn aangesloten. Het bulk van deze apparaten zijn bewegend licht, LEDparren, actieve speakers, rookmachines, boosters en Artnet nodes. Omdat tevens ook de vraag uit de sector van gebruikers klinkt hebben we besloten om samen met JG Electronics een aanpassing te ontwikkelen voor bestaande dimmer installaties.

Vraag en antwoord